Fiberrig Morgenmad med Æble og Kanel

fiberrig-morgenmad-med-aeble-og-kanel

Fiberrig Morgenmad - med Æble og Kanel

… og æble-juice

Maven og tarmen skal have noget at arbejde med og her er fibrene i kosten, som vi spiser, gode.

Kostfibre er basis for væksten af gavnlige tarmbakterier og mangfoldigheden i vores bakteriesammensætning.

Kostfibre tilhører en gruppe af kulhydrater og nogle af fibrene kan nedbrydes og andre kan ikke. De fibre der er “fordøjelige” nedbrydes af og nærer tarmbakterierne. De “ufordøjelige” fibre fortsætter gennem vores tarmsystem.

De fibre der er ufordøjelige medvirker blandt andet til en god fordøjelsefunktion, modvirker forstoppelse og alt det kroppen selv udskiller af brugte hormoner, kolesterol, galdesyre, affaldsstoffer, skadelige stoffer etc. bindes til de ufordøjelige fibre.

Når for eksempel kolesterol har udført dets opgave i kroppen, bringes det, via leveren, med galden ud i galdeblæren. Her nedbrydes og lagres det, til der kommer mad forbi. Så føres galden ud i tarmsystemet og her bindes galden til de uopløselige fibre i kosten og ryger med ud.

Er der ikke fibre nok, kan kolesterolet aktiveres igen og optages i kroppen, gennem tarmvæggene, og medvirke til forhøjet kolesteroltal. Det samme gælder for udskilte affaldsstoffer, brugte hormoner etc.

Derfor er det rigtig godt at spise masser af grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter, nødder, kerner, frø, frugt og bær som alle er rig på fibre. Samtidig får vi masser af vitaminer og mineraler, og plantestoffer med kraftige antioxidanter, som kroppen skal bruge for at fungere optimalt. (Animalske produkter indeholder ikke fibre).

En sund tarmflora bidrager desuden til vores velbefindende og har en positiv indflydelse på et velfungerende immunforsvar. 

INGREDIENSER – 1 PERSON

1/2 økologisk æble med skræl

80 g broccolistilk, eller gulerod med skræl

80 g pastinak med skræl

1 cm citronskive uden skræl

50 – 75 g fuldkorns havregryn eller quinoagryn

4 – 5 dl mandeldrik

 

PYNT

1 tsk kanel

1 spsk kværnet chiafrø eller hørfrø

1 spsk økologisk hampefrø

1 cm ingefær med skræl, i 2 mm tern

1/2 dl farverige bær

 

FREMGANGSMÅDE

Skær skrællen af broccolistænglen, skyl æblet og fjern kernehuset og skrub pastinakken. Kom æble, citronskive, broccolistilk og pastinak i juicemaskinen. Kom pulpen/ fibrene i en skål og bland det godt med gryn. Mandeldrikken hældes over. Kværn chiafrøene og pynt med kanel, chiafrø, hampefrø, ingefær og bær.

 

Nyd juicen og morgenmaden og evt. med et blødkogt æg.