Frie Radikaler og Antioxidanter

Frie Radikaler og Antioxidanter

frie-radikaler

De frie Radikaler.

Angriber og nedbryder alt i kroppen, både cellemembran, cellens overflade og cellemolekyler, inden i selve cellen, så den begynder at oxidere. Oxidation eller harskning af en celle kan sammenlignes med et æble eller avokado som bliver brunt eller jern der begynder af ruste. Selve cellens fleksibilitet og kommunikation med de omkringliggende celler nedsættes, cellen svækkes, skades og i værstefald celleforandring og ødelægges, så syge celler kan begynde at opstå.

De frie radikaler opstår under en naturlig proces i kroppen. Når vi for eksempel trækker vejret og kroppen omsætter ilten, dannes der hele tiden frie iltradikaler.

Stress, anstrengende motion, forurening, kemiske stoffer generelt, tilsætningsstoffer i fødevarer, tobak, alkohol, et negativt mindset etc. forøger dannelsen af frie radikaler.

Det handler grundlæggende om at undgå eller mindske alt, der medvirker til dannelse af frie radikaler og oxidation.

 

Antioxidanter

Her kommer antioxidanterne ind i billedet. Antioxidanter, der er med til at opretholde cellernes og kroppens sundhed, modvirker de frie radikalers nedbrydningsproces. De frie radikaler vil altid angribe antioxidanterne som det første, så det er vigtigt at have rigeligt af antioxidanter i kroppen.

Kosten er den vigtigste kilde til antioxidanter. Derfor er det blandt andet vigtigt at spise en frisk, farverig og varieret kost med massere af grøntsager, for at få så mange forskellige antioxidanter som muligt, der så arbejder sammen om at bekæmpe de frie radikaler.

Aldring kan fremmes ved mangel på antioxidanter.