Fiberrig Morgenmad med Banan og Kakao

fiberrig-morgenmad-med-bananer-og-cacao

Fiberrig Morgenmad - med Bananer og Kakao

Et rent festmåltid for vores mælkesyrebakterier

Denne morgenmad er sammensat af de bedste ingredienser, når vi snakker mælkesyrebakterier og deres livret.

Det samliv, der er mellem de forskellige arter i vores tarmsystem af bakterier, svampe og mikroorganismer kaldes “Symbiose” når der er balance imellem de sunde og patogene/ sygdomsfremmende bakterier.

En symbiotisk tarmflora og en god fordøjelse har stor indflydelse på os. Det påvirker: vores velvære og mentale tilstand, et sundt og velfungerende immunforsvar, optagelsen af næringsstoffer (visse vitaminer, enzymer og antioxidanter dannes i tarmfloraen). Opretholdelse af en normal PH-værdi, det mindsker risikoen for sygdom og medvirker til formering af de sundhedsfremmende mikroorganismer.

Viden om

Der er ca 2000 forskellige arter af mikroorganismer på huden og slimhinderne, hvor tarmfloraen består af omkring 1000 arter. Ved hvert menneske regnes der for at være ca 10 gange flere mikroorganismer end mennesket har celler. Et gram afføring kan indeholde omkring 100 milliarder mikroorganismer.

Opstår der forstyrrelse i tarmfloraen, hvor nogle bakteriearter undertrykkes og andre dominerer, kaldes det “Dysbiose” og her bliver vi mere modtagelig for smitte udefra og bakterier og virus kan lettere trænge ind.

Dysbiose kan være årsag til for eksempel: fordøjelses- og hudproblemer, allergi, inflammation, muskelsmerte, træthed, humørsvingninger og dårlig koncentration etc.

Faktorer, der medvirker til dysbiose, er blandt andet  mangel på fibre og næringsstoffer i kosten.

Grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter, nødder, kerner, frø, frugt og bær er rig på fibre, vitaminer og mineraler og medvirker alle til symbiose i tarmfloraen. Samtidig stimuleres væksten og aktiviteten af en lang række gavnlige mikroorganismer.

Det er sammensætningen af de cirka 1,5 – 2 kilo bakterier, der holder til i tarmen, der er medvirkende til udvikling af sundhed eller sygdom.

– Læs mere om Kakao

INGREDIENSER – 1 PERSON

100 g økologisk jordskok med skræl

40 g økologisk gulerod med skræl

40 g frisk grønkål eller spinat

1 cm citronskive uden skræl

50 – 75 g fuldkorns havregryn eller quinoagryn

4 – 5 dl mandeldrik

 

PYNT

1 spsk ren kakaopulver – (uden sukker)

1 tsk greens – (kan undlades)

1 spsk kværnet hørfrø

1 spsk græskarkerner

1/2 dl økologisk blåbær

1/4 – 1/2 banan

 

JUICE

1/4 tsk sød stevia

 

FREMGANGSMÅDE

Skrub jordskok og gulerod og skyl grønkålen. Kom grønkål, citron, jordskok og gulerod i juicemaskinen. Pulpen/ fibrene kommes i en skål og blandes godt med grynene. Mandeldrikken hældes over. Kværn hørfrø og skær bananen i små tern. Pynt med greens, kakaopulver, hørfrø, græskarkerner, blåbær og banan.

Tilføj steviapulver i juicen og rør det rundt.

 

Vores mælkesyrebakterier kommer virkelig i festhumør når der serveres en hjemmelavet og fiberrig kost.

Læs om Stevia

– Greens er forskellige udvalgte og sammensatte plantesorter, der har et imponerende næringsindhold og er sprængfyldt med vitaminer og mineraler.

Greens og sød stevia fået i helsekostbutikker.

– Få mere viden om tarmfloraen: Læs bogen – FUNCTIONAL FOODS – Probiotika & Præbiotika