Fiber fra kosten

Fiber fra kosten

Er guld for vores tarmflora

Maven og tarmen skal have noget at arbejde med, og her er fibrene i kosten gode.

Kostfibre er basis for væksten af gavnlige tarmbakterier og mangfoldigheden i vores tarmbakteriesammensætning.

Kostfibre tilhører en gruppe af kulhydrater og nogle af fibrene kan nedbrydes og andre kan ikke. De fibre, der er “fordøjelige”, nedbrydes af og nærer tarmbakterierne. De “ufordøjelige” fibre fortsætter gennem vores tarmsystem.

De fibre, der er ufordøjelige, medvirker blandt andet til en god fordøjelsefunktion. De modvirker forstoppelse og alt det kroppen selv udskiller af brugte hormoner (bl.a. kolesterol), galdesyre, affaldsstoffer, skadelige stoffer etc. bindes til de ufordøjelige fibre.

Når for eksempel kolesterol har udført dets opgave i kroppen, bringes det, via leveren, med galden ud i galdeblæren og her nedbrydes og lagres det. Så kommer der mad forbi, og galden frigives og føres ud i tarmsystemet, og her bindes galden til de uopløselige fibre i kosten og ryger med ud.

Er der ikke fibre nok, kan kolesterolet eksempelvis optages i kroppen igen gennem tarmvæggene og medvirke til forhøjet kolesteroltal. Det samme gælder for udskilte affaldsstoffer og andre brugte hormoner etc.

Derfor er det rigtig godt at spise masser af forskellige grøntsager (gerne med 5 farver på tallerkenen), fuldkorn, bælgfrugter, nødder, kerner, frø, frugt og bær, som alle er rige på fibre. Samtidig får vi masser af vitaminer og mineraler, sporstoffer, plantestoffer, antioxidanter og sunde olier, som kroppen skal bruge for at fungere optimalt.

Animalske produkter indeholder ikke fibre.

En sund tarmflora bidrager desuden til vores velbefindende og har en positiv indflydelse på et velfungerende immunforsvar.

Tarmmikrobiotaen

Når vi spiser en fiberrig kost, er vi ikke de eneste, der bliver mætte og nyder af lækkerierne – det gør vores tarmbakterier også.

Det samliv, der er mellem de forskellige arter i vores tarmsystem af bakterier, svampe og mikroorganismer (som alle hører til og har bolig i vores tarmsystem) kaldes “Symbiose”, når der er balance imellem de sunde og patogene/ sygdomsfremmende bakterier.

En symbiotisk tarmflora og en god fordøjelse har stor indflydelse på os.

Det påvirker: vores velvære og mentale tilstand, det medvirker til et sundt og velfungerende immunforsvar og optagelsen af næringsstoffer (visse vitaminer, enzymer og antioxidanter dannes af tarmfloraen). Opretholdelse af en normal syre/ base-balance, der mindsker risikoen for sygdom og medvirker til formering af de sundhedsfremmende mikroorganismer.

Opstår der forstyrrelse i tarmfloraen, hvor nogle bakteriearter undertrykkes og andre dominerer, kaldes det “Dysbiose” og her bliver vi mere modtagelig for smitte udefra og bakterier og virus kan lettere trænge ind.

Dysbiose kan være årsag til for eksempel: fordøjelses- og hudproblemer, allergier, inflammation, muskelsmerte, træthed, humørsvingninger og dårlig koncentrationsevne etc.

Faktorer, der medvirker til dysbiose er blandt andet mangel på fibre og næringsstoffer fra kosten.

Grøntsager er guf for vores tarmbakterier og sørger vi for at spise varieret, med 5 farver på tallerkenen, får de sunde fedtstoffer og proteiner, fremmer vi samtidig en god og bredspektret bakteriesammensætning.

Grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter, nødder, kerner, frø, frugt og bær medvirker alle til symbiose i tarmfloraen. Samtidig stimuleres væksten og aktiviteten af en lang række gavnlige mikroorganismer.

En god fordøjelse og vores sundhed og velvære er afhængig af de gode tarmbakterier. En sund tarmflora hjælper os med at bekæmpe inflammation og infektion. De hæmmer forekomsten af uønskede bakterier, virus, svampe og parasitter i tarmen og nedsætter iøvrigt risikoen for udvikling af velfærdssygdomme, idet de har en positiv indflydelse på vores immunforsvar.

Viden om

Der er ca. 2000 forskellige arter af mikroorganismer på huden og slimhinderne, hvor tarmfloraen består af omkring 1000 arter. Ved hvert menneske regnes der for at være ca. 10 gange flere mikroorganismer end mennesket har celler.

Det er sammensætningen af de cirka 1,5 – 2 kilo bakterier, der holder til i tarmen, der er medvirkende til udvikling af sygdom eller sundhed – dysbiose eller symbiose.